miłego dnia popołudnia wszystkim :szeroki_usmiech
filtr cząstek stałych
Zwiń
X
-
filtr cząstek stałych
Jest Octavia 2012 2.0 TDI 110KM CR CFHF http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...617132#1617132
Był Leon 2002 1.9 TDI 150KM ARL 4x4Tagi: Brak
-
-
filtr cząstek stałych
Witam wszystkich,
problem dotyczy superba z 2012r. 4x4 TDI 2.0 170KM będącego jeszcze na gwarancji. Już w pierwszym roku użytkowania pojawił się problem z filtrem cząstek stałych. Włączał się kilka razy w tygodniu po jeździe w mieście. Po wizytach w serwisie brano samochód na przejażdżkę na 15min na obwodnicę i według nich było już naprawione. Czy ta usterka pojawia się w tych samochodach, może z tego rocznika? Samochód nie jeździ mało, co najmniej dwa razy w tygodniu jeździ po autostradach. Przegląd był w tym tygodniu, serwis stwierdził, że nie zdarzyło im się wymienić tego filtra przed 200 000km. Teraz mój ojciec jeździ specjalnie po obwodnicy aby kontrolka filtra się wyłączyła. Dodatkowo zaczyna się zapalać na trasie! Co robić? Nie chcą tego wymienić, podobno jest to drogie, a boję się, że jak minie gwarancja to będzie do wymiany! Zauważalne jest większe kopcenie przed pojawieniem się usterki. Pomóżcie.Tomi
-
-
Hehe....idz podziekuj Panom w Brukseli za to ze wmówili Ci ze masz ekologiczne auto. Ciekawe czy ktos policzyl ile paliwa przez wymuszone jazdy dopalajace (i czasu) sie traci globalnie.
Najprawdopodobniej masz cos uszkodzone. Moze rura dolotowa pekła itd...ale diagnostyka z DPF wielu rzeczy jest utrudniona bo własnie on wylapuje wszystko to co powinno wyjsc z wydechu i pokazac mechanikowi co jest nie tak.
Jedz do dobrego serwisu bo rzeczywiscie ponizej 200tys km raczej te DPF az takie problematyczne nie sa.pozdrawiam
Diagnostyka i tuning
hybrydowe wtryski i turbiny
programy na ulice jak i do sportu
Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
www.tune-up.pl
HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK
Komentarz
-
-
Ja kupiłem auto z DPF-em ok. półroku temu, ale jeżdżę do pracy autostradą ( codziennie ok.70 km) więc myślę, że problem zapychania mnie nie dotyczy.
Z kolei brat ma Superba rocznik 2009 też z DPF-em. Trasy sporadycznie, codziennie do pracy i po pracy w godzinach szczytu po Krakowie. Kto mieszka to wie, że to w zasadzie nie jazda tylko podjeżdżanie po pare metrów. Od dwóch lat tekiego użytkowania jeszcze nic mu się nie zaświeciło.
Z tego wnioskuję, że u Ciebie zdecydowanie jest coś nie tak.
Pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz